...Závahy a umyšlení...

Co nejdůležitějšího má mít kněz?

1. 4. 2014 22:08
Rubrika: Nezařazené

Dnes jsem byl v Praze na takovém zajímavém pohovoru a jeden pan psycholog se mě ptal: "Co nejdůležitějšího má mít kněz?" Tato otázka mi rezonuje doteď a proto píšu tento článek.
Někde jsem slyšel takovou pravdu: "Kněz má mít pro všechny otevřené dveře, srdce a ledničku."

  • Otevřené dveře - Myslím, že by kněz měl být nablízko lidem. A to všem a né jenom svým favoritům. Taky to neznamená, že by měl čekat na faře až za ním někdo příjde, ale "otevřenými dveřmi" by měl ukazovat lidem na Kristovu Lásku.

  • Otevřené srdce - Kněz by měl mít všechny rád, aby skrze něho mohli lidé pocítit jak nás miluje Bůh. Měl by jednat ve spojení s Bohem a ke každému přistupovat jednotlivě.

  • Otevřenou ledničku - Myslím, že by kněz měl stát nohama na zemi a myslet i na lidské potřeby lidí (a sám sebe). Neměl by se stát pouhým teoretikem a rozdělovačem mouder, ale člověkem, který je zakořeněn v pevném životě s Bohem.

Zajímavé je, že v tomto výčtu se neobjevují ani manažerské schopnosti, ani výřečnost, ani počet vyzpovídáných hříšníků na jednotku času. To všechnou jsou jenom takové bonusy, které musí stát na tom základu.
Bez života s Bohem by kněz nebyl knězem.

Zobrazeno 2290×

Komentáře

JiKu

Od nedostatku apoštolských kněží - vysvoboď nás, Pane!

PetraO

@HOnza: toť otázka, jestli by "vlastní rodina" učila kněze automaticky a z první ruky. Vpodstatě je to o osobnosti konkrétního člověka, jeho zralosti. Jistě se najde i nejeden ženatý či vdaný člověk, který by měl ve vztahu ke svému blízkému i vzdálenému okolí co vylepšovat...

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio